Serbian English Macedonian Russian
Jun 14

НЕВОЉЕ СРПСКОГ НАРОДА У МАКЕДОНИЈИ

cedomir antic 2

 

blanck

У Македонији постоји политичар по имену Иван Стоилковић. Он води Демократску партију Срба у тој земљи. Положај српског народа у Македонији се током протеклих година, посебно пошто му је на чело стала нова генерација политичара, значајно поправио. Српски глас чује се у македонском Собрању и у македонској влади (истина не са министарског, већ заменичког места). Свети Сава је постао државни празник, празник српске мањине. Српски народ у Македонији више не нападају званични кругови, нити су настављене бестидне јавне кампање из деведесетих година прошлог века, када је озлоглашеност Срба и Србије требало да послужи као амортизер многих унутрашњих нестабилности и спољнополитичких фрустрација младе државе. До 2012. године требало би да буде обновљен Зебрњак, славни споменик јуначким српским војницима који су срушили османско господство у Вардарској долини и одредили источне, јужне и западне границе модерне Македоније.
Пре неколико месеци присуствовао сам скупштини Демократске партије Срба у Македонији која је у присуству 1500 делегата одржана у згради Македонске опере у Скопљу. Била је то манифестација обнове модерне српске нације, која се догодила тамо где Срба скоро више да и нема и где нико не би очекивао. Стоилковић, једини посланик Србин у македонском Собрању, гласао је 2008. године против одлуке о признању независности Косова и Метохије. Исто је учинио и у другим сличним приликама. Устао је против коалиције чији је ДПСМ део. Гласао је једини – сам против свих.
А да ли је званична Србија на било који начин одговорила на овај избор истине и правде уместо користи и опортунизма ? Наравно да није.

Срби из Македоније, одани грађани своје државе, још увек не уживају пуна права. Верска права су им ускраћена. Српској православној цркви је забрањено да обавља своју мисију на територији Републике Македоније. Недавни повратак годинама прогоњеног владике Јована Вранишковског, архијереја који прихвата канонско једнство са Српском праволавном црквом, довео је до јавних претњи македонским Србима и Ивану Стоилковићу. Дојављено је да је на свечаности одржаној поводом Дана државност Србије постављена бомба. Епископ „Македонске православне цркве“ Агатангел објавио је чак да ће македонски народ знати како да се обрачуна са издајницима ! Нисамо чули реакцију званичне Србије, у нашој јавности су у томе писале тек понеке новине.

Пре нешто мало мање од стотину година спороведени су последњи парламентарни избори у Османском царству. Срби који су у старој империји још увек живели на простору данашњих Косова и Метохије и Македоније добили су тада посланике у парламенту и чак једног сенатора. У то време сматрало се да су словенски становници Вардарске Македоније (данашња Република Македонија) већином Бугари – припадали су бугарској црквеној организацији Егзархији. Једна трећина становништва била је одана Васељенској патријаршији и себе углавном сматрала Србима. Зато су "османски Срби" успели да своје посланике пошаљу у парламент царства које се ширило на три континета. Управо из тих су разлога су 1912. године у све три епархије Вардарске Македоније владике биле Срби.

Прошао је читав век. Србија се у међувремену утопила у Југославији. Српски комунисти подржали су еманципацију македонске нације. Неправде из времена југословенске монархије су укинуте. Балкански рат жигосан је као угњетачки и империјалистички. У Македонији су деценијама била укинута национална права српског народа. Комунистичке власти су створиле неканонску и од других православних цркава непризнату „Македонску православну цркву“. До наших дана, упркос чињеници да се догодило политичко чудо па је посланик македонских Срба ушао у Собрање у коалицији са ВМРО, постоје снаге које унутрашњу нестабилност македонског друштва и тешкоће са моћнијим суседима решавају тако што шире омразу према Србима и српском народу.
Занимање наше јавности је слабо, а реакција наше државе млака. Срба у Македонији је 2002. године било за 16% мање него десет година раније. Њихове невоље су увреда на рачун Србије. Њиховим нестанком заувек би нестао део идентитет српског народа. Летаргија српске владе и дипломатије је неразумљива, неодоговорна и недопустива. Ћутња невладиног сектора у Србији и Македонији је бестидна. Претње нису упућене само једном човеку – Ивану Стоилковићу, већ читавом једном народу.
Да ли ико заиста очекује да ће Србија бити поштована ако сама не извршава оне државне и националне обавезе које обавезно следи свака модерна држава?

Чедомир Антић

 

blanck

SO ZADOLZHITELNITE PRATENICHKI KVOTI ZA MALCINSTVATA

SDSM celosno gi gubi glasachite!

"Izmenite na Izborniot zakonik se kraj na politikata na uceni shto ja sproveduvashe DUI vo mandatot na socijaldemokratite, dodeka za SDSM ova e golema zaguba vo izbirachkoto telo", go tolkuva profesorot Gjorgi Ivanov sprotivstavuvanjeto na opozicionite SDSM i DUI na vladiniot predlog za voveduvanje zadolzhitelni kvoti za partiite na zaednicite. "Site malcinski grupi po pravilo se izvorna baza na socijaldemokratite. Partiite koi uspeaja da se dogovorat so Nikola Gruevski bea izvor na glasovi za SDSM. Sega ima opasnost celosno da go zagubat izbirachkoto telo. Ova ne e politichki problem za opozicijata, tuku psiholoshki", izjavi Ivanov. Spored nego, ohridskiot Ramkoven dogovor e legitimna osnova za vakvite promeni: "Koga politikata ednash bila etnizirana, vekje nema nazad. DUI ne mozhe zasekogash da bide edinstven reprezent na nemnozinskite zaednici". "DUI misleshe sekogash da ucenuva. Koga se najde reshenie se najdoa zatecheni, zashto ucenata vekje nema da uspeva. I Kipar go imashe istiot problem. Poradi mozhnosta na malcinskata zaednica postojano da postavuva ultimatumi, Kipar i denes e vo raspad. Verojatno za DUI toa e najprifatlivo scenario i za Makedonija", objasnuva profesorot. (Vecher)

 


 

Crnogorcite, Hrvatite i Egipkjanite baraat svoj pratenik, Torbeshite najavija neposlushnost

Organizaciite na Crnogorcite, Hrvatite i na balkanskite Egipkjani baraat da dobijat garantirani pratenichki mesta vo Sobranieto so pretstojnite izmeni vo izbornoto zakonodavstvo. Pretstavnicite na tie etnichki zaednici smetaat deka pratenichki kvoti ne mozhe da im se dodelat samo na pripadnicite na zaednicite shto se posocheni vo Preambulata na Ustavot.
Ako ne dobijat chetiri-pet zagarantirani mesta vo kvotite za etnichkite zaednici, Torbeshite (Makedoncite so islamska veroispoved) kje organiziraat protesti i gragjanska neposlushnost - vaka glasi zakluchokot na rakovodstvoto na Partijata za evropska inicijativa od sostanokot vo Struga. Od PEI smetaat deka etnichkata grupa Torbeshi ja sochinuvaat od 120 do 150 iljadi zhiteli, od koi povekjeto pred 2001 godina se popishuvale kako Makedonci-muslimani. (Spored Dnevnik)


VLASTA SAKA DA SE ZACVRSTI VO PARLAMENTOT

Gruevski dava i minister za malcinstvata

Premierot Nikola Gruevski saka da gi vnese vo vladinata koalicija trojcata pratenici od turskata i srpskata zaednica vo parlamentot.
Gruevski im rekol deka za niv vratata na Vladata e sekogash otvorena. Ako ja prifatat ponudata, pratenicite od Turskata demokratska partija i od Demokratskata partija na Srbite kje dobijat edno ministersko mesto vo vladata. Gruevski ponudil partijata TDP na Kjenan Hasipi da go predlozhi ministerot, a Ivan Stoilkovikj negoviot zamenik. Ako trojcata pratenici se reshat na takva opcija, nivni kadri kje rakovodat so edno ministerstvo shto sega go kontrolira VMRO-DPMNE. Vakva ponuda premierot im stavil na masa na Hasipi i na Stoilkovikj otkako postignale dogovor za izmenite na Izborniot zakonik, so koi malcinstvata na narednite opshti izbori dobivaat zagarantirana kvota od deset mandati vo Sobranieto.
Ministerskoto mesto za malcinstvata, velat vladini izvori, mozhe da bide i kako kompenzacija ako opozicijata uspee da gi blokira izmenite na Izborniot zakonik. Vlasta i malcinstvata krojat zaednichka strategija za toa kako da ja probijat blokadata na opozicijata, no ako sepak ne uspeat vo toa, Izborniot zakonik kje se ostavi za podocna, koga kje se sozdadat uslovi za toa. Idejata za vleguvanje vo vladata Hasipi i Stoilkovikj ja primile razlichno, velat ovie izvori. Dodeka Hasipi e rezerviran, Stoilkovikj e zagrean vednash da ja prifati ponudata na premierot. (Vest)

Автор: InDesign™
Печати PDF

glas_rusije_logo12

Глас Русијe

на српском језику

Међународни радио

Србија

Глас Америке

на српском језику

2010 © InDesign™. Сите права се задржани.