Serbian English Macedonian Russian
Sep 27

ЕКОНОМСКИ ЈАКА СРБИЈА ОСНАЖИЋЕ И ДИЈАСПОРУ

 stoilkovic 09

blanck


smedia istrazuje 550x100Да би заштитила националне интересе свог народа, држава Србија мора да се врати у Македонију и економски и политички, каже за С медиа портал Иван Стоилковић, председник Демократске партије Срба у Македонији и посланик у Собрању.

Представницима Србије у дијаспори увек је далеко теже да говоре о мањкавостима националне политике него онима који ту исту политику (не)свесно креирају у матици. Постоји сијасет разлога који бране ову тезу, али је свакако најјачи онај који гласи да је дијаспора беспоговорно слаба на отаџбину.

Таква је ситуација и са Србима у Македонији. Захваљујући самопрегорном раду часних појединаца наш народ успева да очува идентитет, али би ситуација била далеко боља када би српске власти обратиле мало више пажње на своје сународнике који живе у овој бившој југословенској републици. О рефлексији изостанка прецизно дефинисане стратегије националог интереса Србије разговарали смо са Иваном Стоилковићем, председником Демократске партије Срба у Македонији (ДПСМ) и послаником у Собрању.


-Положај Срба било где у свету директно је пропорционалан међународном положају Србије – каже Стоилковић за С медиа портал. – Најважније је да Србија стане на своје ноге, да дефинише јаку националну политику, па ће тада и дијаспора моћи да следи њен пример.


Економски повратак

Председник ДПСМ подсећа да у Македонији нема српског капитала:
-Када се деведесетих година повлачила из Македоније, Србија се повукла и војно, и политички, и економски. У Македонији не постоји ниједна компанија која почива на српском капиталу. Грчки „Веро“ осваја македонско тржиште, па не видим због чега се „Делта“ или нека друга велика компанија из Србије не би појавила са својим капиталом. Осим профита, остварила би још једну важну ствар, а то је помоћ српској заједници која мора да има ослонац у виду запослења. То би био, из различитих углова гледано, оправдани српски национални циљ.


Спона културе и маркетинга

Из Србије изостаје и имплус улагања у нашу културну баштину, које у Македонији нимало не мањка и која је изузетно важна за очување националног идентитета. А да је дијаспора преузела неке обавезе државе показује и следећи пример: последњих десетак година ДПСМ је (на Стоилковићеву иницијативу) финансирала трошкове струје и одржавања два културно-историјска споменика. То је само један у низу доказа колико је Србима важно очување националног идентитета, па макар га плаћали и из властитог џепа. 
Ипак, зачуђујуће је што је до сада пропуштена свака прилика да се направи спона између наших компанија и културно-спортских манифестација које се одржавају у Македонији.

-Када долази фудбалска репрезентација Србије, ми морамо сами да се организујемо за одлазак, куповину улазница, подршку у виду застава и паноа са националним обележјима. Постојала је велика могућност да компанија „Књаз Милош“ буде спонзор прве кошаркашке лиге Македоније, за шта је требало издвојити свега 6.000 евра. Нажалост, то није прихваћено, новац није одобрен, а тако нешто било би идеално за практичну промоцију Србије. Навешћу пример хрватске дијаспоре, која у Македонији броји свега 1.500 људи. Они уживају многоструко већу заштиту хрватске државе него што ми можемо и да замислимо, и то се огледа на практичним примерима. Када у Македонији гостује било која хрватска музичка звезда или када долазе њихови спортисти, улазнице врве од логотипа хрватских компанија. Тиме показују да су присутни, да су заинтересовани за Македонију и за свој народ који у њој живи – објашњава Столиковић.


Политички повратак

Говорећи о политичком повратку, наш саговорник истиче да Србији није омогућено да делује у Македонији, јер би свака активност могла да се протумачи као мешање у унутрашње ствари.
Па ипак, кроз учешће у политичком животу могуће је издејствовати неке националне бенефите. Одличан пример за то је мудра трговина коју је Стоилковић обавио пре неколико година, када је подигао руку у Собрању за изгласавање реформских закона у правосуђу. Заузврат, Срби су добили могућност да прослављају Светог Саву, који у Македонији има статус државног празника.

-Добили смо Агенцију за људска и мањинска права, а и директор који се налази на њеном челу је Србин. То су били услови ДПСМ да гласам за реформске законе – наводи Стоилковић.

 Он истиче да је политика која се из прикрајка заговара, а по којој би Срби у Македонији могли да буду алат за унутрашња политичка питања, апсолутно погрешна:
-Наш интерес је јака, јединствена и економски снажна Србија, са јасно дефинисаним националним стратегијама. Унутрашње размирице на српској политичкој сцени не смеју и неће бити оса око које ћемо се окретати!

С. Молдован

 

25. 09. 2010.

blanck
Автор: InDesign™
Печати PDF

glas_rusije_logo12

Глас Русијe

на српском језику

Међународни радио

Србија

Глас Америке

на српском језику

2010 © InDesign™. Сите права се задржани.