Serbian English Macedonian Russian
Dec 10

МАКЕДОНСКА ОПОЗИЦИЈА ПРОТЕРУЈЕ СРБЕ НА КОСОВО

ivan smedia


blanck

 

SMEDIA

 
Национални координатор за евроатлантске интеграције у Собрању Радмила Шекеринска поручила једином представнику Срба у Македонији Ивану Стоилковићу да напусти Македонију и пресели се на Косово. Званичне реакције Београда нема; ћуте и председник Борис Тадић, и амбасадор Србије Томислав Ђурин, и надлежни у Министарству иностраних послова. „Ако се српске власти не изјасне, обратићемо се првацима опозиционих партија и стручној јавности“, каже Стоилковић за С медиа портал.

Расправа у Собрању на тему „Скопље 2014“ о уређењу центра македонске престонице покренула је многа питања, између осталих и питање обнове Душановог моста у Скопљу. На констатацију Ивана Стоилковића, председника Демократске партије Срба у Македонији (ДПСМ) да то није Камени мост, како су неки посланици тврдили, већ Душанов мост, један од историјских подсетника вишевековног присуства Срба на тим просторима, уследила је бурна реакција опозиционог посланика Радмиле Шекеринске. Видно разјарена, не скривајући националну нетрпељивост, Шекеринска је осула паљбу по Стоилковићу, вређајући притом све Србе који живе унутар граница македонске државе.


-Мост се зове Камени, а не Душанов! Такве ствари можете да говорите само у Београду, али не и овде, у Македонији! Овде то не сме да се ради! Боље би вам било да се иселите из Македоније и да одете на Косово! – грмела је Шекеринска.


С обзиром да ДПСМ партиципира у македонској власти, реакција Шекеринске као представнице опозиције донекле би и могла да се разуме као део бруталног политичког фолклора. Али, она има још једну функцију: Шекеринска је национални координатор за евроатлантске интеграције у Собрању! Није до краја разјашњено да ли, ширећи националну нетрпељивост, она заправо покушава да покаже какав ће став према Србима Македонија имати када уђе у ЕУ? Или се, можда, отргла контроли, па личне жеље представља као будући званични став онога ко ју је овластио да „уведе Македонце у ЕУ“?!

Зашто је Београд нем?


Оно што, пак, много више забрињава од националистичког испада Шекеринске, јесте - ћутање званичног Београда.
-Овој причи даје сасвим другачији тон чињеница да не постоји званична реакција Министарства спољних послова Србије (МСП), нити Амбасаде Србије у Македонији, а изостала је и реакција председника Србије – каже за С медиа портал лидер ДПСМ Иван Стоилковић. - Ми, Срби који живимо у Македонији, препуштени смо сами себи у борби за национални идентитет. Оно што се догодило у Собрању је озбиљно питање за све државне институције у Србији, и нејасно је због чега се не изјашњавају. Не би требало заборавити да је Србија најпре по Уставу дужна да брине о својим сународницима ма где они живели, а потом то је и исконска обавеза матице.

Окоштала дипломатија


Амбасадор Србије у Македонији Томислав Ђурин за С медиа портал није желео да коментарише скандал који се догодио у Собрању.
-Немам овлашћење да говорим за медије у Србији, за све информације обратите се Министарству иностраних послова – био је кратак амбасадор Ђурин.


Међутим, интересантно је да се представници наше Амбасаде у Скопљу нису огласили ни преко македонских медија, иако на то имају апсолутно право, а у конкретном случају, рекло би се, и моралну обавезу да реагују.
С друге стране, у МСП-у је процедура сарадње са медијима крајње окоштала; пре више од месец дана покушали смо да добијемо одговор на питање власништва „Српске куће“ у Скопљу из које су исељене све српске странке и организације. Ипак, до дана данашњег нико из МСП-а није се огласио, иако су дужни да медијима дају информације од јавног значаја.

Опозиција неће ћутати!


Председник ДПСМ оцењује да се заједница Срба у Македонији нашла у противречној ситуацији: с’ једне стране, представници македонске политичке елите желе да избришу трагове постојања Срба у Македонији, али грађани Македоније пружају јаку и конструктивну подршку њиховом опстанку.


- Оно што охрабрује је буђење Срба у Македонији и њихова велика безрезервна подршка, али исто тако и подршка македонског народа. Сада, по ко зна који пут позивамо званичне државне институције да се једном за свагда одрекну ниподоштавајуће политике према Србима у Македонији, и да званично стану у нашу одбрану – категоричан је Стоилковић.


На питање какве ће кораке предузети уколико и наредних дана изостане званична реакција државе Србије, лидер ДПСМ каже:


-Ми ћемо нашу борбу наставити даље. Постоје разумне демократске снаге у Србији које ће прихватити овај наш апел; уколико се о овом случају званична Србија не буде изјаснила, обратићемио се носиоцима других политичких функција, првацима опозиционих партија, али и стручној и политичкој јавности Србије.Мост сукоба – срж српске историје у Скопљу


Посланик ДПСМ у Собрању Иван Стоилковић подсећа да је место на коме је крунисан цар Душан од великог историјског значаја за све Србе, а посебно за Србе у Македонији. Због тога је од историјске важности да ова грађевина и даље носи назив „Душанов мост“, а не „Камени мост“, како неки покушавају да га преименују.
-Чувајући успомену на нашу историју чувамо и наш идентитет у Македонији. Брисање наше историје значи и брисање нашег идентитета, а самим тим и нестанак Срба из Македоније. Не би требало заборавити да је Скопље свега два пута у својој историји било престоница: једном у време цара Душана, а други пут је добило тај статус после Другог светског рата, када је постало главни град Републике Македоније. Сада би неко хтео да део те историје буде заборављен - упозорава Стоилковић.

С. Молдован


blanck
Автор: InDesign™
Печати PDF

glas_rusije_logo12

Глас Русијe

на српском језику

Међународни радио

Србија

Глас Америке

на српском језику

2010 © InDesign™. Сите права се задржани.