Serbian English Macedonian Russian
Mar 26

ПРОЈЕКАТ “ВЕЛИКА АЛБАНИЈА“

Stojilkoviq_SOBR-1

blanck

 

logo napredni klub

 

За кога навијаш: 


            Цитираћу Душка Радовића: “Навијам за Партизан зато што га волим, а тек онда зато што је најбољи!” Наравно, љубав се не дели, тако да ја навијам за Партизан и у фудбалу, у кошарци, ватерполу...! Ипак, свестан сам да је Чак Норис бољи од мене - он може да навија и за Партизан и за Звезду!

Коју музику слушаш: 


            Музику претпостављам другим уметностима, она ме инспирише, приводи Богу, води у непозната пространства, помаже мом срцу да искаже веселост са драгим људима! Мој музички укус није нарочито инстанчан: дете сам рокенрола и то ћу увек бити, иако у последње време често имам утисак да су неке од руских романси написане баш за мене. Дивим се с усхићењем византијском богослужбеном појању, недавно сам открио Свиридова и сада имам више оправдања за своју словенску душу, а на овогодишњој манифестацији “Срби и пријатељи” у Скопљу схватио сам да Чеда Марковић ипак пева боље од мене и то ме је прилично депримирало, јер искрено, много волим да певам, иако то не умем.


Ко ти је политички узор:

 
            Прота Матеја Ненадовић, војвода и државник, утемељитељ институција српске државе, први дипломата и председник владе обновљене Србије, кнез и прогнаник, све то искључиво у служби свог народа. Овај мудар човек, велики Србин, вођен својим националим циљем, храбро је куцао на многа врата никад не губећи веру да ће му нека ипак бити отворена. Ми који се бавимо овим послом, у нади да ћемо за свој народ нешто постићи у амбијенту у којем деламо, често морамо да молимо, прећутимо, истрпимо понижење, лаж, увреду… Прота Матеја Ненадовић је промовисао племенитост као врховно начело политике показавши нам како се све то с радошћу може поднети, јер ми то не чинимо за себе и ради себе већ за оне у чијој смо служби, и чији живот, имовину и достојанство, зависно од околности, покушавамо да заштитимо. Сваком ко се бави овим послом препоручујем да прочита његове „Мемоаре“, драгоцен документ једног времена које се нама Србима кроз историју толико пута понавља.

Шта најрадије читаш: 


            Ових дана поново читам “Тврђаву”. Књижевном опусу Меше Селимовића и руских класика често се враћам, јер волим да поново проживим књиге које сам читао у младости. Нисам склон “модерним” романима. Волим традицију, она ми обезбеђује континуитет трагања за суштином. Наравно, пратим политичку публицистику, али ево признајем, највише волим да разговарам са људима, да се дружим, да питам, да посаветујем, јер у књгама никада нећемо пронаћи оно што једни другима можемо пружити: разумевање, подршку, осећања.


Шта је узрок инцидентима у Македонији?
 


            Концепт грађанског друштва у Македонији нарушен је промовисањем Охридског Споразума. Од првог дана примене овог акта Македонија се суочава са грамзивошћу у његовом тумачењу, неодговорним односом према правној држави и легалним процедурама, као и изразитој склоности ка злоупотреби националног односно етничког принципа у остваривању права. Будући да су све македонске владе од Охридског Споразума до данас показивале флексибилност и разумевање за захтеве Албанаца, не постоји критична тачка нити црвена линија која би акумулирала услове за отворен сукоб већег интензитета. Очигледно да је реч о остваривању туђих агенди које у Македонији имају политичке промотере у опозицији и по неког извршиоца углавном медју адолесцентима.

 

Коме је у циљу да дестабилизује Македонију?

 
            Коме год да је у циљу, ово ни једном грађанину Македонији сигурно није у интересу свеједно које је националности, јер реметити стабилност државе у условима кад Влада свакодневно на свим пољима води интензивну битку за ублажавање негативних последица разорне светске економске кризе и притом има успеха у томе, ван сваке је памети. Македонија је пре пар дана практично започела дијалог са Бриселом, у разговорима са представицима НАТО алијансе потврдјена је спремност за улазак и под референцом БЈРМ, а има и позитивних помака у решавању проблема са именом. Наравно да има унутрашњих субјеката којима то не иде у прилог, односно да ова Влада у свом мандату реши горуће проблеме и оствари деценијска стремљења македонског друштва. У току су интензивне истраге и саслушања починитеља инцидената, тако да верујем да ћемо врло брзо добити одговор на питање ко стоји иза организованог ремећења јавног реда и мира у Македонији, односно коме је у циљу да дестабилизује државу.
            Иако се пласирају инсинуације да је у питању само фаза у реализацији пројекта “Велика Албанија”, сматрам да још није сазрео момент да албанска кауза иступи са конкретним потезима у Македонији. Што не значи да неће иступити и пре “сазревања”, наравно уколико добије међународну подршку. У сваком случају не треба потценити поруке које долазе на овај начин.


Како коментаришете изјаве, Хашима Тачија, а затим и лидера Демократске партије Албанаца - Мендуха Тачија да би сви Албанци требало да живе у уједињеној држави?


            Ово је питање за кључне личности светске политике које су промовисале Тачија у релевантну политичку фигуру и окупирајући територију једне суверене државе обезбедиле му ареал за експеримент Велика Албанија у покушају. Због лажних оптужби да ствара велику Србију Слободан Милошевић је испоручен хашком трибуналу, где је и умро, а да му кривица уопште није доказана. Ових дана пратимо Шешеља, којег исто тако на сваки начин већ читаву деценију покушавају да оптуже за учешће у истоименом пројекту, који у ствари не постоји. Па сад, ако се измишљотина о “Великој Србији” овако кажњава, а реалност “Велике Албаније” овако награђује на уштрб суверених држава из региона, промотори овог курцшлуса у међународном праву би можда требало да нам дозволе некакав вид балканског референдума, па нек се људи бар определе којем ће се приволети царству, а не они да нас они трпају као овце у своје торове.
            Сви смо сведоци притисака који се врше на Србију да јој се отме 15% територије, као и невероватне нехуманости међународног фактора, укључујући и данас већинско становништво Албанце, према Србима на Косову и Метохији. И притом нас убеђују да није реч о стварању простора за заокруживање Велике Албаније. За изјаву Мендуха Тачија имам разумевања, јер је реч о политичару из опозиције који има потребу да своје гласачко тело држи на окупу, нудећи му теме којима ће се представити као жестоки борац за албанску каузу. Али немам разумевања за политичаре из албанског блока који дају изјаве сличног типа, а партиципирају у власти.


Где су Срби у Македонији у читавој тој причи? Постоји ли страх да би и они могли да буду жртве инцидената?


            Сви који живе у Македонији могу бити жртве инцидената, укључујући и оне који их изазивају. Срби у Македонији живе у великом броју у пределима који гравитирају ка Косову и Метохији. Наша искуства из сукоба у 2001. години су врло болна. Сви Срби, као и Македонци наравно, исељени су и протерани из села Матејче, из Арачинова и других насеља захваћених оружаним дејствима, њихове куће су спаљене и они се никада више тамо не смеју вратити, преко ноћи су постали бескућници. Желимо да наш народ у Македонији живи достојанствено, без притисака и било какве опасности или страха за свој опстанак. Зато активно дајемо допринос развоју Македоније као демократске државе, учествујемо у свим процесима разрешења потенцијалних конфликата, очекујући да нас, као своје лојалне грађане, држава Македонија неће оставити на цедилу уколико будемо угрожени. А реалност за такво нешто објективно постоји.


Може ли се рећи да су инциденти повазани са предстојећим самитом НАТО, односно пријемом Македоније у Алијансу?

 
            Инциденти ни на који начин не могу угрозити пријем Македоније у ову алијансу, јер ако постоји тачка око које су сви овдашњи политички субјекти и из власти и из опозиције, како из македонског, тако и из албанског блока сложни, то је управо улазак у НАТО (без обзира на чињеницу да Македонији ово неће решити нити један од горућих проблема).


С обзиром да није решила проблем са Грчком, игра ли Македонија на карту фусноте, односно да уз одређену назнаку постане члан НАТО?

 
            Генерално опредељење Македоније је да постане пуноправни члан НАТО алијансе и Европске Уније, већ годинама спроводе се реформе искључиво у том правцу, тако да ће Македонија свакако трагати за решењем које неће угрозити основне постулате њене државности, после чега би могла да приступи ЕУ и НАТО интеграцијама. Фуснота је постала популарна као термин за проблем који се не решава. Иста је прича и са македонским тумачењем фусноте.


Какав је исход недавног састанка са председником Србије Борисом Тадићем? О чему је све било речи и шта је све договорено?

 
            Био је то један од редовних састанака Срба из региона са Председником Републике Србије. Ови састанци су иначе врло корисни за унапређење укупне позиције српске националне заједнице у региону. Посебно смо пријатно изненађени одлуком Владе Србије о укидању такси на захтеве за држављанство за све наше сународнике који држављанство затраже у српским конзуларним представништвима. Констатовали смо, међутим, да то није довољно, односно да је неопходно да српска држава претходно, што хитније, приступи либерализацији процедуре кроз потписивање споразума о двојном држављанству са другим земљама у региону, и да би тек после тога наш народ могао да лакше и брже оствари своје право на држављанство своје Матице.
            Исто тако договорили смо се да се у наредних неколико месеци објави 'бела књига' у којој ћемо изложити све суптилне начине за решавање интереса српске националне заједнице у региону, што може представљати нови импулс сарадње и приближавања наших земаља, будући да су Срби активан политички субјект у свим околним земљама.


Да ли сте задовољни положајем Срба у Македонији?

 
            Унапређење положаја Срба у Македонији после дугог периода опструкција и стагнације кренуло је узлазном линијом. Уколико пратимо податке нашој присутности на овим просторима од 1921., а посебно у периоду од 1948. до 1991. када је тадашња скопска српска политичка елита починила класичну издају прихватајући југословенство за своју националност, приметан је тренд континуираног лабављења матрице српског националног опредељења праћен систематским гушењем потребе за развијање сопственог националног интереса и свођењем српства на некакав „фолклор“ из давне прошлости. По иступању Македоније из Југославије, „Југословени“ су, по већ стеченој навици да своје национално опредељење везују за државне институције, постали Македонци, и одмах били награђени директним увођењем у највише структуре власти, које су за Србе српског националног опредељења читаву деценију биле херметички затворене.
            Перфидан покушај „озакоњивања“ краја Срба на овим просторима у пракси је легализован доношењем првог Устава РМ из чије су преамбуле Срби потпуно изостављени! Као да смо изумрли, као да нас више нема! Ова ситуација мудро је искоришћена за рашчишћавање са свим што је српско! Одједном више није било српских школа, па чак ни наставе на српском језику, укинуте су српске катедре, све, и Срби су једноставно утерани у македонске институције, у македонске школе. Последице деценијског дисконтинуитета у развоју Српства у Македонији су немерљиве и још дуго ћемо се суочавати са њима. Док су се други увелико конституисали као народ, ми смо трошили сву енергију да обезбедимо основни предуслов за то, да уђемо у Устав. По завршетку ратног сукоба и потписивања Охриског Оквирног уговора, успели смо да Србе уведемо у преамбулу Македонског Устава. И зато од овог момента ми грабимо сваку шансу да унапредимо свој положај и при свакој расподели власти у Македонији боримо се да постигнемо позиције са којих ћемо моћи да обезбедимо што квалитетнији и бржи развој дела српског народа који живи у Македонији.
            Данас, ми имамо свој национални празник, 27. јануар, Дан Светог Саве. Добили смо Агенцију за људска и мањинска права, а и директор на њеном челу је Србин. Коалиција је испоштовала нашу жељу да Заменик министра културе у Македонији буде Србин, како бисмо се што више заложили за очување и реконструкцију богатог српског културног наслеђа и тиме потврдили своје вишевековно присиство на овим просторима. У своје политичке успехе уписали смо и увођење српског језика за службени језик у општинама Куманово и Старо Нагоричане. Некада смо доносили уџбенике из Србије сакријвајући их од цариника да нам их не заплене ако их нађу, а сада је договорено са државним властима да и књиге на српском језику буду бесплатне, као што је то случај са књигама на македонском језику. Обезбедили смо правичну заступљеност Срба у државним институцијама, ученика у високом образовању, а захваљујући одличној сарадњи коју имамо са Српском Православном Црквом, која нас је пригрлила као своју децу, активно учествујемо и посредујемо у разрешењу црквеног спора у нади да ћемо ускоро затворити једно од наших најболнијих питања: право на слободу вероисповести у својој цркви, на својем језику.


Да ли сте задовољни подршком коју добијате из Београда?

 
            Потребно нам је да подршка буде континуирана у изградњи и перманентном унапређењу односа са Републиком Македонијом на свим нивоима, како би се кроз отворени дијалог у којем желимо да будемо активни учесници решавала отворена питања која оптерећују и Србе у Македонији и Македонце у Србији. Србија се још увек суочава са бројним отвореним питањима, пре свега мислим на Косово и Метохију, који је усмеравају на решавање унутрашњих проблема, медјутим у даљој перспективи очекујемо и спремни смо да активно помогнемо процес јачања Србије као најважније земље у региону. Она то данас и јесте, али то мора да се манифестује на свим могућим питањима.


С обзиром да је изборна кампања у Србији увелико почела, да ли су Вас контактирају српске партије? Односно, да ли траже подршку?

 
            До сада нисмо имали контакте таквог типа,а нема ни индиција да ће их бити. Сигурно да политичке партије из Србије имају своје присталице у Македонији медју градјанима са двојним држављанством и ми као најјачи политички субјект Срба у Македонији не само што немамо ништа против тога већ то сматрамо демократским тековином и индивидуалном слободом, медјутим, као партија ујединитељ свих Срба у Македонији (а има нас из Србије, Црне Горе, Републике Српске, демократа, напредњака, народњака, радикала) не бисмо волели да се српска политичка борба пренесе на наш терен и изазивајући нове поделе наруши тешко постигнуто јединство међу Србима у Македонији.

 

                                                                                                                                                       Иван Стоилковић

 

blank 

 

 

 

 

 

 

 


Наш Бр. ________________  Датум: ___________ 201__ год.     Ваш Бр. _______________

 

ДО

 

Предмет: Известување 

            На ден 17.04.2011 година (недела), во Општина Старо Нагоричане се одржа традиционална Мотокрос трка "ЗАБЕЛ 2011" во организација на Градоначалникот на општина Старо Нагоричане, Мотоциклистичка федерација на Македонија и мото-крос клуботВардарод Скопје.

            Трката беше организирана на стаза направена по европски стандарди на м.в. Забел во Старо Нагоричане. Учествуваа познати имиња во мотокрос напреварувањата од нашата земја, Косово и  Бугарија.

            Трката помина во возбудлива атмосфера со голем број на посетители и гледачи кои беа воодушевени од натпреварувачите.

На патеката Забел во близина на Старо Нагоричане, по одлично време за возење се одржа првата трка од македонскиот шампионат во мотокрос. Бројната публика имаше можност да ужива во вкупно пет трки, класите МХ1 и МХ2 возеа во една дивизија (две трки), натпреварувачите во класата МХ3 која не се бодува за домашното првенство ги видовме еднаш, а две трки се возеше и во класата МХ85.

Вниманието на публиката го привлекоа младите Зак и Блек Скот, кои по потекло се од Јужна Африка, а настапија на трката како членови на МК Вардар од Скопје. Публиката со смеење и аплауз ги проследи бројните падови на шест годишниот Зак, кој и покрај се ги заврши двете трки.

 

            На трката по класи Ви ги прикажуваме победниците:

 

            MX-85
1.Фетија Елези MK Vardar Kawasaki 25+25
2.Блек Скот MK Vardar KTM 22+22
3.Зак Скот MK Vardar KTM 20+20

MX-2
1.Никола Гулевски MK Pelister Suzuki 25+25
2.Драган Ванов MK Moto Veles KTM 20+22
3.Емин Халили MK Shar Tetovo Kawasaki 22+20
4.Стефан Денковски MK Vardar Kawasaki 18+18

MX-1
1.Гоце Томовски MK Gogo Honda 25+25
2.Јован Јовановски MK Motostars Suzuki 22+22
3.Миодраг Станкович MK Motostars Kawasaki 20+20
4.Игор Спиров MK Gogo Honda 18+18

MX-3 (Хоби)
1.Борче Стојановски MK Motostars Suzuki 25
2.Ѓоре Караколев MK Moto Veles KTM 22
3.Глен Скот MK Vardar Kawasaki 20
4.Сашко Ванов MK Moto Veles Suzuki 18
5.Диме Цветков MK Vardar Kawasaki 16

 

 Со почит,                                                                                    

изработил: Л.Д.                                                                                Градоначалник

 

  

Миодраг Јовановиќ, дипл.маш.инж 

Автор: InDesign™
Печати PDF

glas_rusije_logo12

Глас Русијe

на српском језику

Међународни радио

Србија

Глас Америке

на српском језику

2010 © InDesign™. Сите права се задржани.