Serbian English Macedonian Russian
Nov 14

СРБИ ДА СЛУШАЈУ СРБЕ

ivan i dr

Четири „С"... Андрија Мандић, Иван Стојиљковић Милорад Пуповац и Рада Трајковић

blanck

 

PRESS ON LINE


Представници Срба у региону различито гледају на излазак Срба на косовске изборе, али кажу да је учешће у политичком животу најбољи начин борбе
 
 
Србија би требало боље да искористи то што српске мањинске странке имају могућност да утичу на политику држава бивше Југославије, сматрају политички представници Срба. Иако странке које носе српски предзнак у бившим Ју-републикама често имају улогу таса на ваги јер одлучују о формирању власти или су најјача опозициона опција, то није спречило, на пример, балкански талас признања косовске независности, осим у БиХ, где Срби имају право вета.

Уочи избора на Косову, један од главних аргумената за учешће Срба јесте могућност да се преко њих у приштинском парламенту чује глас Србије. Представници Срба у бившим југословенским републикама имају различите ставове о изласку Срба на те изборе, али на основу својих искустава истичу да је учешће у политичком животу најбољи начин борбе за интересе српског народа.

Легитимна политика

Милорад Пуповац, потпредседник Самосталне демократске српске странке у Хрватској, каже да би на Балкану све било много боље да је Србија од почетка водила политику коју данас спроводи Борис Тадић према Србима у новонасталим државама, односно да не преузима на себе оно што би ти исти Срби заправо требало да раде. Он каже да ће његова странка још дуго бити кључни политички фактор у Хрватској и да је то један од разлога све бољих односа Србије и Хрватске, од чега корист имају обе државе. Пуповац сматра да је, имајући то у виду, добро за Србе на Косову да изађу на предстојеће изборе.
 
- Боље је да се према Косову развије политика коју је Тадић развио према Србима у Босни, Хрватској и Македонији. Србија на тај начин отвара европски легитимну, а за саму Србију корисну политику. Ако би се прича око Косова свела само на дијалог Београда и Приштине, а све друго свело на чекање резултата дијалога, губици Срба били би много већи. Избори и признавање Косова не морају ићи заједно - каже Пуповац.

Иван Стоиљковић, председник Демократске партије Срба у Македонији и једини посланик у македонском Собрању, каже да Србија мора да даје чвршћу подршку српским странкама. Он истиче да због „пословичног нејединства Срба" имају само једног посланика у парламенту.

- Ми смо најјача српска странка, али неке друге нуде боље услове за коалицију великим партијама, због чега и ми морамо да смањимо захтеве. Ми имамо само једног посланика, а да имамо два, могли бисмо да утичемо на државну политику. Да сам био у ситуацији да срушим македонску владу када је признала независност Косова, ја бих то учинио без размишљања. Неадекватан однос Србије даје нам простор да калкулишемо, јер не можемо да правимо неке радикалне потезе, а да не будемо сигурни да неко стоји иза нас. Српски политичари морају добро да размисле пре него што донесу одлуке, имајући у виду односе у држави у којој живе. Срби у Хрватској зато нису могли да утичу на признавање независности Косова. У Македонији је другачије, јер је више од две трећине македонског народа било против признавања Косова - каже Стоиљковић.

Неприхватљиви избори

Наш саговорник истиче да би учешће Срба на изборима на Косову било пожељно ако се то не би тумачило као индиректно признање Косова, али да је то у овом тренутку ипак неприхватљиво.
Андрија Мандић, председник Нове српске демократије у Црној Гори, каже да се положај Срба у тој држави не може поредити ни са једном другом, а поготово када је у питању Косово. Мандић сматра да не треба прихватити аргумент да у косовском парламенту треба чути глас Србије.
 

- Не може се дати легитимитет лажној држави Косово да би се добили мањи бенефити изласком на изборе. Србија покушава да пронађе путеве како да заштити српску заједницу на Косову и да заштити свој територијални интегритет пред међународном заједницом и како да не да легитимитет једностраној акцији албанских политичара. Треба послушати шта кажу представници Срба са Косова и шта каже Србија, и то треба да буде обавезујуће за све Србе, како на Косову тако и ван њега - каже Мандић.

 

Српске странке у политичком животу бивших екс-Ју држава


Црна Гора - најјача опозициона странка

Хрватска - уставом загарантована три посланичка места; без њих није могла да се састави влада
Македонија - загарантовано једно место, гласачки потенцијал за три посланичка места; учествују у власти - у прошлом сазиву били „тас на ваги"
Босна и Херцеговина - трећина места у парламенту; једна члан председништва и право вета због чега је БиХ једина екс-Ју држава која није признала Косово

 

Рада Трајковић: Борба за опстанак

- Једино решење за Србе, нажалост, јесте да раде на што снажнијем присуству унутар косовских институција. Неко ће рећи да је то признавање независности Косова, а ја ћу рећи да је то право и борба за живот и опстанак Срба на овом простору. И то је једини начин да се очува континуитет утицаја Србије на овом простору, преко Срба, цркве и власништва које има - каже Рада Трајковић, носилац изборне листе Грађанска иницијатива „Јединствена српска листа", коју је Пресс питао шта грађани српске националности на Косову конкретно добијају уласком њихових политичких представника у парламент.
Рада Трајковић каже да нико од косовских Срба не прихвата независност Косова, али да прихвата да албанска већина у парламенту изгласава акте који директно утичу на живот Срба.
- Срби би у парламенту могли да утичу на те законске акте, да убаце елементе заштите Срба, јер ћемо у супротном, дугорочно гледано, сигурно нестати са овог простора. Ако останемо изван свега, ти ће се закони свакако усвајати, а нећете чути да је неко против. Суштина опстанка Срба на Косову јесте у образовању, здравству, а Ахтисаријев план гарантује институционалне везе са Београдом.

14. 11. 2010.

 

blanck
Автор: InDesign™
Печати PDF

glas_rusije_logo12

Глас Русијe

на српском језику

Међународни радио

Србија

Глас Америке

на српском језику

2010 © InDesign™. Сите права се задржани.