Serbian English Macedonian Russian
Jun 25

СРБИ У СКОПЉУ ОБЕЛЕЖИЛИ ВИДОВДАН

nebesko je carstvo uvek i doveka fin

blanck

  • Премијера документарног перформанса ВИДОВДАН ЈЕ продукције ПАРТЕС

 

  • Промоција књиге НЕБЕСКО ЈЕ ЦАРСТВО УВЕК И ДО ВЕКА публицисте Миодрага Ценића

 

  • Видовданска беседа НИШТА ОД ИСТИНЕ СВЕТЛИЈЕ НИЈЕ Гордана Јовић Стојковска

 


НИШТА ОД ИСТИНЕ СВЕТЛИЈЕ НИЈЕ

 

          И данас, у време силног тријумфа материјалног над духовним, у време владавине снаге над правом и правдом, оружја над истином, постоји величина величанственија од блештавила овоземаљског блага, све човекове моћи... ништа није велико нити светлије од сећања. Јер сећање је срж памћења, а памћење је једино што остаје кад средства разарања помахниталошћу човековог умобоља сатру сву лепоту материјалних добара.

 

          Мој народ то добро зна и као светињу косовских испосница и надахнутих тиховања савиних братија чува сећање дубоко у себи, у корену задумног зачетка живота у венама, у речима и песмама... јер сећање је вечност, јер моћ и силу над собом не признаје.

 

          Видовдан није дан, нити је Косово тамо нека земља, срце је то, душа деде моје чукунбабе и њеног прадеде, будућност мојих унука и њихове деце. Косово је наша реч и мисао, морамо је неговати и свету одсликати бојама љубави и части којима су Лазареви јунаци изашли на мегдан остављајући нам завет вечности.

 

Ми који знамо да ће песма дечанских звоника надживети сва страдања и весеља овоземска, ми који знамо да ће сен Лазарева са Газиместана осветљавати пут долазећим надањима његовог народа имамо реч за љубав, јер љубав нас је низ векове одржала и љубављу нам наше враћала.

 

Тамо где је једна младост крв пролила да би младост потомака сачувала остаје вера, остаје истина, ми знамо знање и наша покољења... зна света земља српских јунака.

 

Видовдан није један дан, свагдан је то, мисао моја, реч твоја, виделина њихова. Да нам је здаво и весело виђење, реч и слово да нас осветле, слика да нариче нашу душу видовданску и сећање младости ове долазеће да је овенча, јер сећањем смо од зла једном Косово подигли, јер сећањем ћемо га од зла и сачувати.

 

Гордана Јовић Стојковска

 

  v3    v5    v18 

  v8    v10    v12

  v13    v9    v2

         

                                                                        25. јун 2010. МАЛА СТАНИЦА, Скопље.

   

 

 

 

blanck

SO ZADOLZHITELNITE PRATENICHKI KVOTI ZA MALCINSTVATA

SDSM celosno gi gubi glasachite!

"Izmenite na Izborniot zakonik se kraj na politikata na uceni shto ja sproveduvashe DUI vo mandatot na socijaldemokratite, dodeka za SDSM ova e golema zaguba vo izbirachkoto telo", go tolkuva profesorot Gjorgi Ivanov sprotivstavuvanjeto na opozicionite SDSM i DUI na vladiniot predlog za voveduvanje zadolzhitelni kvoti za partiite na zaednicite. "Site malcinski grupi po pravilo se izvorna baza na socijaldemokratite. Partiite koi uspeaja da se dogovorat so Nikola Gruevski bea izvor na glasovi za SDSM. Sega ima opasnost celosno da go zagubat izbirachkoto telo. Ova ne e politichki problem za opozicijata, tuku psiholoshki", izjavi Ivanov. Spored nego, ohridskiot Ramkoven dogovor e legitimna osnova za vakvite promeni: "Koga politikata ednash bila etnizirana, vekje nema nazad. DUI ne mozhe zasekogash da bide edinstven reprezent na nemnozinskite zaednici". "DUI misleshe sekogash da ucenuva. Koga se najde reshenie se najdoa zatecheni, zashto ucenata vekje nema da uspeva. I Kipar go imashe istiot problem. Poradi mozhnosta na malcinskata zaednica postojano da postavuva ultimatumi, Kipar i denes e vo raspad. Verojatno za DUI toa e najprifatlivo scenario i za Makedonija", objasnuva profesorot. (Vecher)

 


 

Crnogorcite, Hrvatite i Egipkjanite baraat svoj pratenik, Torbeshite najavija neposlushnost

Organizaciite na Crnogorcite, Hrvatite i na balkanskite Egipkjani baraat da dobijat garantirani pratenichki mesta vo Sobranieto so pretstojnite izmeni vo izbornoto zakonodavstvo. Pretstavnicite na tie etnichki zaednici smetaat deka pratenichki kvoti ne mozhe da im se dodelat samo na pripadnicite na zaednicite shto se posocheni vo Preambulata na Ustavot.
Ako ne dobijat chetiri-pet zagarantirani mesta vo kvotite za etnichkite zaednici, Torbeshite (Makedoncite so islamska veroispoved) kje organiziraat protesti i gragjanska neposlushnost - vaka glasi zakluchokot na rakovodstvoto na Partijata za evropska inicijativa od sostanokot vo Struga. Od PEI smetaat deka etnichkata grupa Torbeshi ja sochinuvaat od 120 do 150 iljadi zhiteli, od koi povekjeto pred 2001 godina se popishuvale kako Makedonci-muslimani. (Spored Dnevnik)


VLASTA SAKA DA SE ZACVRSTI VO PARLAMENTOT

Gruevski dava i minister za malcinstvata

Premierot Nikola Gruevski saka da gi vnese vo vladinata koalicija trojcata pratenici od turskata i srpskata zaednica vo parlamentot.
Gruevski im rekol deka za niv vratata na Vladata e sekogash otvorena. Ako ja prifatat ponudata, pratenicite od Turskata demokratska partija i od Demokratskata partija na Srbite kje dobijat edno ministersko mesto vo vladata. Gruevski ponudil partijata TDP na Kjenan Hasipi da go predlozhi ministerot, a Ivan Stoilkovikj negoviot zamenik. Ako trojcata pratenici se reshat na takva opcija, nivni kadri kje rakovodat so edno ministerstvo shto sega go kontrolira VMRO-DPMNE. Vakva ponuda premierot im stavil na masa na Hasipi i na Stoilkovikj otkako postignale dogovor za izmenite na Izborniot zakonik, so koi malcinstvata na narednite opshti izbori dobivaat zagarantirana kvota od deset mandati vo Sobranieto.
Ministerskoto mesto za malcinstvata, velat vladini izvori, mozhe da bide i kako kompenzacija ako opozicijata uspee da gi blokira izmenite na Izborniot zakonik. Vlasta i malcinstvata krojat zaednichka strategija za toa kako da ja probijat blokadata na opozicijata, no ako sepak ne uspeat vo toa, Izborniot zakonik kje se ostavi za podocna, koga kje se sozdadat uslovi za toa. Idejata za vleguvanje vo vladata Hasipi i Stoilkovikj ja primile razlichno, velat ovie izvori. Dodeka Hasipi e rezerviran, Stoilkovikj e zagrean vednash da ja prifati ponudata na premierot. (Vest)

Автор: InDesign™
Печати PDF

glas_rusije_logo12

Глас Русијe

на српском језику

Међународни радио

Србија

Глас Америке

на српском језику

2010 © InDesign™. Сите права се задржани.