Serbian English Macedonian Russian
Jul 09

ДРАГА ГОШЋА И ИСКРЕН ПРИЈАТЕЉ

 ivan-slavica

blanck

logo rs

Добри односи Србије и Македоније доприносе стабилности региона и његовој европској перспективи, изјавила у Скопљу Славица Ђукић-Дејановић.

Председница Скупштине Србије Славица Ђукић-Дејановић завршила је једнодневну посету Скопљу, где је у разговору са председником Македоније Ђорђом Ивановом и председником Собрања Трајком Вељановским истакнуто да добри односи две државе доприносе стабилности региона и његовој европској перспективи.

slavica-djukic-dejnaovic-1

Председница Скупштине Славица Ђукић-Дејановић са председником Собрања Трајком Вељановским

"Председник Иванов је изразио задовољство честим контактима са званичницима Србије, ценећи да је за регион коме припадамо и ми у Србији и Македонија изузетно значајан наш однос, који може давати тон читавом региону", рекла је Ђукић Дејановић после састанка са председником Ивановим у његовој резиденцији у Скопљу.

Према њеним речима, са македонским председником се сложила да су потенцијали за сарадњу двеју држава неупоредиво већи него питања око којих се не слажу.


"Србија и Македонија ће се у будућности и помагати и користити искуства једна друге, а оно што је посебно значајно је то што ћемо у будућности тражити заједничке именитеље и додирне тачке, а тамо где се евентуално не будемо могли да сложимо, та питања ћемо оставити да решава неко друго време, неки други субјекти", нагласила је председница српске скупштине.


Ђукић Дејановић се раније срела и са председником Собрања Трајком Вељановским, са којим је констатовала да је улога парламената у даљем продубљивању бољих билатералних односа Македоније и Србије изузетно значајна и да парламентарну сарадњу треба усмерити ка остварењу заједничког циља - чланства у ЕУ.

Вељановски је изјавио да Македонија у потпуности подржава одлуку Савета министара Европске уније о деблокади процеса ратификације Споразума о стабилизацији и придруживању са Србијом, јер се тиме Београду пружа могућност отварања европске агенде.

          dsc_5826     dsc_5831     dsc_5851

          dsc_5916     dsc_5853     dsc_5936

          dsc_5856     dsc_5917     dsc_5928

Председник Собрања је рекао да се нада да ће Србија ускоро добити статус државе кандидата за чланство у ЕУ и понудио председници српског парламента да поделе искуства у том процесу.

Вељановски је предложио да Македонија и Србија заједно аплицирају за регионалне пројекте и тиме повуку одређена средства из претприступних фондова ЕУ.


Када су у питању права грађана Македоније у Србији и права грађана Србије у Македонији, Ђукић Дејановић је рекла да је питање реципроцитета од изузетног значаја, а да питање опредељења верских и свих грађанских слобода представља важан сегмент у развоју билатералних односа.


Ускоро Споразум о мањинама


Председници српског и македонског парламента похвалили су оснивање Мешовите комисије, али и навели да је неопходно да почну са радом ускоро како би био примењен Споразум о мањинама, што ће побољшати живот Срба у Македонији и Македонаца у Србији.


Ђукић Дејановић је изразила став Србије да се процес заштите културно-историјских споменика убрза, посебно у вези са спомеником Зебрњак, који треба обновити до 2012. године, када се обележава стогодишњица Кумановске битке.


Председник Македоније информисао је председницу српског парламента да су надлежне институције Македоније већ предузеле одређене конкретне кораке у том правцу и формулисале предлоге, наведено је у саопштењу из Кабинета председнице Скупштине Србије.


У уторак, 13. јула, на Зебрњаку ће се срести наши и македонски стручњаци ради инспекције терена и договора о даљим активностима.


Такође је било речи о преговорима око отварања нових граничних прелаза за локални саобраћај.


У том смислу, једини технички спреман је прелаз Голеш - Голема Црцорија код Криве Паланке, након што се потпише Споразум о пограничном саобраћају, што се очекује до краја јула. Такође ће се у будућности размотрити и отварање прелаза Миратовац-Лојане и Трговиште-Огут, наводи се у саопштењу.
blanck
Автор: InDesign™
Печати PDF

glas_rusije_logo12

Глас Русијe

на српском језику

Међународни радио

Србија

Глас Америке

на српском језику

2010 © InDesign™. Сите права се задржани.