Serbian English Macedonian Russian
Jul 21

СРПСКА ЗАЈЕДНИЦА У МАКЕДОНИЈИ РЕВОЛТИРАНА ОДЛУКОМ АПЕЛАЦИОНОГ СУДА

 szm so pozadinai ramka

blanck

 

С А О П Ш Т Е Њ Е

Српска заједница у Македонији са својим чланством, као и организацијама које су њени колективни чланови, најоштрије реагује на најновије мешетарење Судскe власти у Македонији, којa истрајно ради све да створи немир и да изазове револт код Срба у Македонији, посебно код оних који су дубоко повезани с религијом.
Јучерашња пресуда против Јована Вранишковског коју је потврдио Апелациони суд је несхватљива и неприхватљива. Сталне политичко-верске игре у једној секуларној држави, рат између две највеће партије које показују колико ко има снаге у извршној, а ко у судској и слично, су све осим испуњавање обећања са којима излазе на изборе. Истрајно стварање немира и притисака на мале ретничке заједнице је бескрупулозна злоупотреба институција и јавна претња од истих, за њихово потпуно исчезавање.

Срби у Македонији су лојални грађани који стоје раме уз раме са Македонцима по питању очувања македонског идентитета и имена. То се неће променити, али мора да се схвати да Срби с истом снагом и убеђење стоје и иза сопственог идентитета и с пуним правом траже испуњење декларативно прописаних права и слобода. Једна од њих је и слобода за Јована Вранишковског, који има права да упражњава своју религију, а и да мисли другачије од осталих.

Овако исценираним догађајима поново се врши индиректан притисак и заплашивање Срба у Македонији који преко свог НВО сектора покушавају да се изборе за своја елементарна верска права. И све то у време када се ближи попис у Македонији. Симптоматично, зар не?! А да не говоримо о датуму који се, гле чуда, подудара са обележавањем 2. августа и са изазивањем СПЦ да затвори врата Прохора Пчињског! Припадамо религији која нас учи суживоту и љубави. Гробља наших предака су уништена и зарасла у шипражје. Крипта српских војника у цркви Св. Архангел Михаил у Аутокоманди је претворена у депонију за отпад, верски објекти који су изграђени у далекој прошлости од Немањића, Хребељановића и осталих српских великодостојника се својатају и византирају, Вукашин постаје Волкашин, Душаново име се не помиње као да је кужно. Крајње озбиљно и одлучно тражимо да се све ово заустави, живимо у 21. веку и стремимо равноправној будућности за све нас.


Председник СЗМ:

Гордана Стојковска с.р
blanck
Автор: InDesign™
Печати PDF

glas_rusije_logo12

Глас Русијe

на српском језику

Међународни радио

Србија

Глас Америке

на српском језику

2010 © InDesign™. Сите права се задржани.